19
So, Wrz

Które owoce mają najmniej cukru?

Są świetnym sposobem na nietuczącą przekąskę, zastępują słodycze, ale same też mają cukier. A szczególnie dużo go mają owoce suszone.

Owoce różnią się pod wieloma względami, w tym kalorycznością i słodkością, ale nie wszystkie słodkie mają dużo cukru, takim przykładem są choćby truskawki. Powstaje też pytanie: co jest lepsze szklanka soku czy owoc w całości? W którym przypadku ten cukier szybciej przedostaje się do krwi?

Owoce w większości, porównując je z innymi produktami, mają mało cukru. I tak naprawdę nie chodzi o to ile mają tego cukru, ale o to ile ich zjemy. Najmniej cukru mają:

  • grejpfruty,

  • kiwi,

  • maliny,

  • jeżyny,

  • arbuzy,

  • porzeczki,

  • agrest,

  • papaje,

  • czarne jagody,

  • cytryny.

Wiele owoców z naszego podwórka zawiera niewiele cukru. Nieco więcej mają czereśnie, śliwki i winogrona. Większą niż wymienione zawartość cukru mają również banany.

Wysoką zawartość cukru mają owoce suszone i dlatego na nie w szczególności trzeba uważać. Są małe, wydają się być idealną przekąską, zamiennikiem dla ciastka po obiedzie, a mają kilka razy więcej cukru niż świeży owoc. Po wysuszeniu owoc staje się mniejszy, ale nie zmniejsza się poziom cukru, a wręcz przeciwnie. Dla przykładu: ważąca 100 g morela zawiera ok 10 g cukru, a suszona ponad 60 g.

Lepszy owoc niż sok? Owoce mają więcej błonnika niż sok, przez co dłużej nasz układ pokarmowy rozprawia się z cukrem i zjedzenie owoców nie powoduje szybkiego podniesienia poziomu cukru we krwi. Inaczej wygląda to w przypadku soku, który nie zawiera tyle błonnika bądź wcale go nie ma, więc cukier bardzo szybko się wchłania. A człowiek po krótkim czasie znów czuje głód. Z tego powodu jedzenie owoców jest lepszą opcją, szczególnie gdy jest się na diecie.

Zdrowa dieta to urozmaicone posiłki, dlatego również po owoce z większą ilością cukru można sięgać, ale w mniejszych ilościach. Owoce i warzywa powinny stanowić sporą część dziennego jadłospisu. Około 600 g dziennie powinniśmy spożywać właśnie ich, pod różną postacią, choćby surówki do obiadu. Proporcje owoców do warzyw to: ¼ do ¾.

Owoce w dużych ilościach, typu kilka bananów, pół arbuza, czy pół kilograma truskawek na jeden raz nie są dobrym pomysłem, zresztą jak większość produktów spożywanych w nadmiarze.

Pin It

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież